CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

Catalunya exporta biomassa mes que mai cap a Italia e importem petroli …

by / divendres, 03 febrer 2012 / Published in Noticies

Incomprensiblement en els últims anys ja ha estat habitual veure vaixells carregats de biomassa sortint del port de Palamós per anar cap a Itàlia. D’aquesta manera s’ha buscat una sortida a part de la fusta que s’ha recollit a les comarques gironines, tant la que genera el mateix sector silvícola com la que s’ha apilonat als boscos després de la nevada i de les llevantades. Aquest any el nombre de tones que faran el camí de Palamós cap a Itàlia pot superar àmpliament les xifres d’anys anteriors. Ahir va sortir el primer vaixell d’aquest any, carregat amb unes 4.000 tones de biomassa provinent de boscos gironins.

I aquest serà només el primer dels enviaments que farà l’empresa Forgav –Forestal Gavarres– conjuntament amb Enerfust XXI. Segons va explicar ahir Francesc Alameda, un dels propietaris i administrador de Forgav, en total hi haurà aquest any vuit vaixells que al llarg de l’any traslladaran la fusta. A raó d’aproximadament un vaixell cada mes, tret de la temporada d’estiu, es portaran unes 35.000 tones de biomassa gironina. Sobretot prové de les Gavarres i l’Ardenya-Cadiretes, però també d’altres zones com ara les Guilleries, la Garrotxa, el Montnegre-Corredor o la vall de Camprodon. una bona part d’aquesta fusta ja arriba triturada i assecada al port de Palamós, on s’apila per carregar-la al vaixell.

L’energia que se’n va

La sostenibilitat energètica de les comarques gironines depèn sobretot d’aprofitar les energies renovables de què disposen. El vent i el sol són les fonts més conegudes, però la biomassa n’és una altra. És una energia de les que es consideren neutres en emissions de CO2, o sigui, que el carboni que s’allibera en cremar la fusta és igual al que ja existia en la fusta mateix. A més, molt sovint s’aprofita la calor que es genera per a xarxes de calefacció. El gran valor de la biomassa, com a mínim a les comarques gironines, és que serveix per donar sortida a una fusta sense valor comercial que s’acumula al bosc i augmenta el risc d’incendis. Per tot això és necessari disposar de plantes al territori que generin electricitat a partir de la biomassa. Els projectes de Cassà i Albons estan en marxa, i en moments com l’actual donaran valor afegit a un sector silvícola que fa dècades que pateix la crisi.

Esperança forestal. Per al sector, és un ingrés per la fusta sense valor

El sector forestal veu la biomassa com una de les seves bases de salvació. La falta de mercat per a molta de la fusta que hi ha a les comarques gironines està ofegant el sector silvícola, i aquesta manca de rendibilitat repercuteix directament sobre la qualitat dels boscos. Molts propietaris han optat per no netejar el bosc en vista de la falta de sortida de la fusta, i al mateix temps això ha acabat creant condicions més favorables per als incendis forestals. Diverses veus del sector silvícola confien que amb la valorització de la biomassa això generarà uns ingressos que permetran pagar la neteja dels boscos als propietaris.

Font noticia:  http://infobio.ctfc.cat

Deixa un comentari

TOP