CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

La biomassa (pellets) proporciona el major subministrament renovable dels habitatges

by / dissabte, 21 gener 2012 / Published in Noticies

Mentre sigui impossible detectar quins quilowatt hora elèctric entra a casa procedent de fonts renovables, la major aportació d’aquestes tecnologies en el consum energètic de les llars prové de la biomassa. El 17 per cent d’aquest consum és directament atribuïble a les renovables i el 94,2 per cent s’alimenta amb biomassa. És una de les dades de l’Anàlisi del consum energètic del sector residencial a Espanya, presentat aquest matí per l’IDAE, que també confirma la supremacia de la biomassa sobre la resta de tecnologies, renovables o no, en els habitatges unifamiliars.

Les llars gasten a l’any en energia al voltant de 17.000 milions d’euros i el cost mitjà anual de l’energia en una llar espanyol és de 990 euros. Les energies renovables es troben en el 11 per cent de les llars i aporten el 16 per cent de l’energia destinada al ACS (aigua calenta sanitària). El 35 per cent del consum per a calefacció es satisfà amb llenyes i branques en instal · lacions sobretot en el medi rural. Uns 120.000 llars disposen d’ACS generada en panells solars tèrmics. Més de la meitat de les llars desconeix l’etiqueta energètica dels seus electrodomèstics. Les bombetes de baix consum estan presents en el 86 per cent de les llars. Els serveis centralitzats de calefacció i ACS consumeixen un 22 per cent menys que els individuals. L’habitatge de tipus unifamiliar duplica el consum energètic del pis tradicional.

Totes les dades anteriors procedeixen d’entrades al compte de Twitter @ estalvia-energia de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), emesos aquest matí durant la presentació del document en què es troben: Anàlisi del consum energètic del sector residencial a Espanya. La finalitat és conèixer i analitzar el consum d’energia dels més de 17 milions de llars espanyoles, per usos i fonts energètiques, així com les característiques del seu equipament, globalment i en les tres zones climàtiques que s’ha dividit el país. El treball ha estat promogut i finançat per Eurostat (l’agència estadística de la CE) amb el 50 per cent del seu cost.

La biomassa “reina” en els habitatges unifamiliars gràcies a la calefacció

Entre les dades globals, destaca que les llars consumeixen el 17 per cent de tota l’energia final i el 25 per cent de l’electricitat. Aquesta última font és la més utilitzada (35,1 per cent), seguida pel gas natural (24,9), els productes petrolífers (22,1), les energies renovables (17,7) i el carbó (0,1 ). La calefacció és el servei de major consum i els electrodomèstics el que més electricitat demanda. Del “pastís” renovable la biomassa és la que més energia aporta, amb el 94,2 per cent, seguida de la solar tèrmica (5,4) i la geotèrmia (0,5). Els biocombustibles considerats són carbó vegetal, llenyes i branques, pellets i resta de biomassa sòlida.

Segons s’assenyala en l’estudi, tant en la cobertura energètica de la demanda a Espanya, com en les diferents zones climàtiques analitzades (Atlàntic nord, continental i Mediterrània), els consums d’energies renovables es localitzen en els habitatges unifamiliars, “superant clarament al consum de productes petrolífers com a conseqüència d’un major potencial de biomassa agrícola i forestal. A la habitatges en bloc, la font energètica dominant és el gas natural, seguida de l’electricitat “. En aquestes habitatges unifamiliars, l’estructura del consum fa que el 63,9 per cent se l’emporti la calefacció, per aquest motiu la biomassa superi a totes les tecnologies, renovables o no, com la més utilitzada en aquest tipus de llars.

Es consumeix més amb el standby dels electrodomèstics que en refrigeració

El treball de l’IDAE s’emmarca dins del projecte Sech-Spahousec i ha durat 18 mesos. “Ha estat el més ambiciós de tots els realitzats a Espanya sobre aquest particular-afirmen des de l’IDAE-i un dels més significatius d’Europa, amb particularitats específiques mai desenvolupades fins ara, com són les mesures dels consums elèctrics en temps real , inclosos els de standby “. Sobre aquest últim consum, afegeixen que és molt superior al de refrigeració. D’altra banda, la televisió és el segon electrodomèstic de major consum elèctric, després del frigorífic

Per a la realització de l’estudi s’ha comptat amb la cooperació de la Subdirecció General de Planificació del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, Eurostat, l’Institut Nacional d’Estadística, el Col · legi d’Administradors de Finques, les empreses subministradores d’energia i les consultores PVAlue , Nielssen i escó per desenvolupar un treball de camp

Article original de Javier Rico

Deixa un comentari

TOP