CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

La mala gestió forestal afavoreix la propagació d’ incendis

by / Dimarts, 24 juliol 2012 / Published in Noticies

L’incendi de l’Alt Empordà ja s’ha cobrat quatre víctimes mortals després d’afectar més de 13.800 hectàrees és la demostració pràctica que l’extinció no és suficient en la lluita contra el foc. Catalunya té un cos de bombers referent a escala mundial, però això no és suficient quan un incendi sobrepassa la capacitat d’extinció. Davant un foc com l’originat a la Jonquera, per més mitjans i recursos que s’hi destinin, és incontrolable si no s’aconsegueix aturar-lo des de bon principi amb les primeres fases de l’extinció. Una vegada el motor de l’incendi s’ha desbocat, l’evolució ja no depèn només dels bombers, sinó de molts altres factors: clima, orografia, estat dels boscos… Per tant, la clau passa a ser la prevenció que s’hagi fet amb anterioritat.

El març ja vaig escriure un article on denunciava la nul·la gestió forestal del nostre país, aquest cop li ha tocat a l’Alt Empordà mentre estem pagant el preu mes elevat de la historia en combustibles fòssils,  i s’estan cremant els nostres boscos… però quins seran els pròxims? Em pregunto si part d’aquets incendis o els que vindran es podrien haver evitat amb una millor gestió de prevenció, tot netejant els boscos i reutilitzant la fusta per fer Biomassa (pellets). Aquets últims anys per part de la Generalitat, Gisa, ajuntaments, diputacions etc… s’han instal·lat centeners de calderes de Gas i Gasoil en totes les noves instal·lacions públiques en detriment de les calderes d’estelles o biomassa …

Cap polític creu que podríem utilitzar el bosc com a font d’energia i crear un nou teixit industrial a Catalunya i de retruc baixar la factura de la importació de petroli ? o potser als gran poders fàctics aquesta proposta no els interessa perquè s’ingressarien menys  impostos i perjudicaríem empreses com Catalana de Gas o Repsol ?

Al 2009 a Bigues i Riells del Fai, un dels municipis amb mes urbanitzacions i massa boscosa de Catalunya, el grup municipal d’Esquerra Republicana – Independents va fer una sèrie d’actes i estudis per tal d’impulsar una nova política energètica que ajudés a crear un nou teixit industrial i promogués la neteja dels boscos. Entre d’altres actuacions es va presentar una moció a l’Ajuntament per tal de substituir caldera de gasoil per una de biomassa en el projecte de la nova escola de primària, però es va desestimar… Esperem no sigui tard per que algú prengui les mesures corresponents.

Cartell acte 2009 Bigues i Riells del Fai:

Deixa un comentari

TOP