CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

La retirada de biomassa forestal genera més de 45.000 jornals a Andalusia

by / Dimarts, 24 desembre 2013 / Published in Noticies
  • Amb un pressupost de 50 milions, el Programa de millora forestal i regeneració mediambiental i rural permet lluitar contra els incendis, la desocupació, la despoblació rural i el canvi climàtic.
  • La Junta d’Andalusia inverteix 19 milions d’euros a través del Programa al llarg de 2013.
  • “Si posem a funcionar les muntanyes andalusas, posarem a funcionar l’economia rural”, assegura el responable de l’Associació Andalusa d’Empreses Forestals.

Prevenció contra els incendis , generació d’ocupació , desenvolupament de les zones rurals i lluita contra el canvi climàtic . La retirada de biomassa als boscos d’Andalusia sembla una bona fórmula per abordar alguns dels reptes als quals s’enfronta la regió . Javier Loscertales , director de l’Associació Andalusa d’Empreses Forestals : “L’ús de la biomassa forestal a Andalusia és una aposta de futur important i pot suposar una ocupació estable en les zones rurals . Si posem a funcionar les muntanyes andalusos , posarem a funcionar la economia rural , es generarà ocupació i la gent podrà quedar-se als pobles ” .

De fet , des que el Pla de Xoc per l’Ocupació a Andalusia es va dur a la pràctica a l’abril d’aquest any, s’han invertit més de 19 milions d’euros i generat més de 45.000 jornals .

Javier Loscertales destaca que l’ordre andalusa que regula l’aprofitament de la biomassa forestal amb destinació energètica és “un nou mecanisme de gestió que implica que pot tenir cura la muntanya a menor cost , perquè s’aprofita un producte que abans no s’utilitzava . Això suposa una millora sanitària i ambiental de les nostres muntanyes ” .

Amb un pressupost de 50 milions d’euros, el Programa de millora forestal i regeneració mediambiental i rural ha posat en marxa 71 obres diferents i ha incidit de manera especial a les províncies de Jaén , Cadis , Almeria i Huelva al llarg d’aquest any a punt d’acabar . La retirada de biomassa permet crear àrees i línies tallafocs i generar masses sanes i equilibrades . En retirar la vegetació , no només es redueix el risc d’incendis , sinó que s’afavoreix la salut dels boscos , expliquen des de la AAEF .
S’estimen 2.000 llocs de treball directes

La veritat és que , donat l’alt preu dels combustibles fòssils i el foment de les renovables , l’aprofitament de la biomassa per generar energia ha creat un important teixit empresarial a Andalusia . Loscertales afirma que ” hi ha força empreses que es dediquen al negoci de la biomassa . Podem estar parlant d’una generació d’ocupació al voltant dels 2.000 llocs de treball directes , al que cal sumar els indirectes en logística i altres sectors ” .

Javier Madrid , director general de Gestió del Medi Natural de la Conselleria de Medi Ambient i Ordenació del Territori , destaca que ” l’extracció de fusta es fa amb uns plans de sostenibilitat . Afavorim la creació d’empreses forestals i posem les muntanyes a disposició de la creació de biomassa dins d’una gestió forestal sostenible ” .

Per a Javier Madrid es tracta , a més , d’una activitat econòmica molt important per al desenvolupament rural , perquè ” parlem de municipis forestals , que tenen menys capacitat per generar ocupació divers . La muntanya és fonamental per generar ocupació en l’entorn rural i la biomassa genera molta ocupació i mà d’obra ” .

Informació extreta de:  www.eldiario.es

 

Deixa un comentari

TOP