CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

Proposta per eliminar l’IBI als habitatges amb calderes de biomassa

by / Dimarts, 06 desembre 2011 / Published in Noticies

Expobioenergía ha obert les seves portes a Valladolid -ho va fer ahir- amb una allau de propostes presents en el document “Com generar ocupació amb bioenergia. Comunicat als candidats a la Presidència del Govern d’Espanya”. En ell, diverses associacions professionals del sector, unides sota el nom d’Aliança per la Bioenergia, plantegen disset recomanacions, entre les quals destaquen l’eliminació de l’IBI per a habitatges amb calderes de biomassa o reduir al 8% l’IVA als biocombustibles sòlids i als equips de combustió de biomassa.

Inauguració oficial, lliurament dels premis a la Innovació Tecnològica i dels primers certificats ENPlus a fabricants de pèl·lets, reconeixement a l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) pels seus programes Biomcasa i GIT (Grans Instal·lacions Tèrmiques), presentació del document “Com generar ocupació amb bioenergia. Comunicat als candidats a la Presidència del Govern d’Espanya de l’Aliança per la Bionergía“… La sisena edició d’Expobioenergía ha començat fort i ple de continguts, ritme que es mantindrà durant els dos pròxims dies a Fira de Valladolid, ajudat per la celebració paral·lela del 6è Congrés Internacional de Bioenergia.

D’entre tots els continguts, el més transcendental és el document presentat per l’Aliança per la Bioenergia, estructurat en cinc dades, una constatació de les ocupacions que es produeixen en el sector (“l’ús elèctric de la biomassa genera 20 llocs de treball per MW instal·lat”) i disset recomanacions als candidats a la Presidència de cara a les pròximes eleccions generals. “Tenim previst presentar-lo a tots els partits polítics perquè pensem que són mesures perfectament assumibles i, el més important, són viables i beneficioses des dels punts de vista econòmic, social i ambiental”. Així ho asseguraven els representants de l’aliança, que també tenien clar qui són els principals responsables que aquestes mesures no s’hagin pres: “segueix havent grandíssimes pressions de les empreses que produeixen combustibles fòssils perquè no tirin endavant”.

Ni una caldera amb combustible fòssil per davant d’una de biomassa

Entre les recomanacions enquadrades com accions fiscals apareixen: eliminar l’impost de béns i immobles (IBI) als habitatges que tinguin instal·lades calderes de biomassa i a les plantes de biomassa durant el seu període d’amortització; aplicar una taxa de deu cèntims d’euro al quilogram de CO2 emès pels combustibles fòssils, al mateix temps que s’eliminen els seus subsidis i s’utilitza aquests diners per a potenciar les energies renovables; incloure els biocombustibles sòlids i les calderes de biomassa entre els productes protegits als quals s’aplica l’IVA reduït del 8%, i sol·licitar incentius fiscals per als fabricants de calderes de biomassa a Espanya i per l’atracció d’inversions en fabricació d’equips de bioenergia.

Les altres onze recomanacions es divideixen en cinc accions financeres, dues de promoció i quatre de millora de la competitivitat de les empreses de la cadena de bioenergia. Entre les primeres destaca, en plena discussió de la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), la proposta de màxima prioritat a l’ús d’aquests fons per promoure la producció i el consum de biocombustibles sòlids i cultius energètics en el medi rural. Entre les accions de promoció està la crida a no instal·lar “ni una caldera de combustible fòssil nova si és tècnicament possible una caldera de biomassa”. Referent a això, Javier Díaz, president d’Expobioenergía i Avebiom, va afirmar que “en qualsevol habitatge, sigui de poble o de ciutat, es pot instal·lar una caldera de biomassa, el que passa és que ens han venut i ficat pels ulls les de gas fòssil, i són d’allò més antieconòmiques i antiecològiques que existeix”. Finalment, relacionades amb les accions de millora de la competitivitat, sobresurten l’harmonització de les ajudes a la instal·lació de calderes a escala nacional i la disminució de la burocràcia. Sobre això últim, es va recordar que “per a la instal·lació d’una planta de biomassa a Espanya es necessiten una mitjana de 24 mesos i de cinc a set permisos, mentre que a Alemanya són disset mesos i un o dos permisos”.

Pèl·lets espanyols que alimenten plantes de co-combustió a Holanda

Durant la presentació del document es van posar diversos exemples de la viabilitat actual d’instal·lar calderes en tot tipus d’instal·lacions i d’assegurar el subministrament de biocombustibles. Alberto Gómez, d’Apropellets, va assegurar que “ara mateix qualsevol llar d’Espanya pot rebre les tres o quatre tones anuals de pèl·lets que necessita una caldera”. Una altra dada important exposada és que algunes plantes de pèl·lets a Espanya exporten tota la seva producció a països com Holanda, i en concret a centrals tèrmiques on es realitza co-combustió entre carbó i biocombustibles. A les dades econòmiques sobre l’estalvi en la compra de combustible i l’amortització de la inversió es van unir també altres sobre l’increment del mercat de calderes: només a Andalusia se’n van instal·lar 17.000, entre estufes i calderes, durant el 2010.

L’Aliança per la Bioenergia sol·licita que s’adoptin aquestes mesures per “generar ja la prosperitat que Espanya necessita”. Aquesta aliança està formada per Avebiom (Associació Espanyola de Valorització Energètica de la Biomassa), Apropellets (Associació d’Empreses Productors de Pèl·lets), Asemfo (Associació Nacional d’Empreses Forestals), Aserma (Associació Espanyola de Gestors de Biomassa de Fusta Recuperades), Cose (Confederació de Silvicultors d’Espanya) i Adabe (Associació per la Difusió de la Biomassa a Espanya). Destaca l’absència d’una altra important organització del sector, l’Associació de Productors d’Energies Renovables (APPA Biomassa). Els signants del document afirmen que “se’ls ha convidat, però no han contestat”.

Enllaç a notícia original – Energías Renovables

Deixa un comentari

TOP